Evenemang och Traditioner

Varje skola har sina traditioner. Vi tycker att det är viktigt att skolan har gemensamma evenemang och traditioner som skapar "VI-känsla".

Ibland är hela skolan involverad från F-9! På FN-dagen ser det ut som ett hav av människor - allt från stora till små - nere i ljushallen. En annan gång kan det vara en sångsamling F-3 eller en flygplanstävling 1-6 eller bara en skön dag i Hagaparken!

Nedan kan du läsa mer om våra traditioner, som eleverna själva berättar om.

FlygplanstävlingRödabergsskolan har en tradition då man kastar pappersflygplan. Åk F-6 får vara med. Den som kastar längst vinner. F- 3 tävlar mot varann och 4 - 6 tävlar mot varann. Priset är oftast ett modellflygplan eller en chokladkaka.

FN-dagen: På Rödabergsskolan firar vi FN-dagen! Det är ungefär 600 barn i vår skola från 75 olika länder. Alla samlas i ljushallen och tittar på uppträdanden från flera elevers hemländer eller så spelar de instrument. Vi får höra om barnens rättigheter på flera olika språk. I slutet har vi en flaggparad, där får eleverna bära alla länders flaggor som finns representerade på skolan.

Lucia:  Santa Lucia är en sägen från Sicilien om en tjej som var klädd i vitt och hade ett rött band runt midjan eftersom hon blev dödad av ett svärd och blev huggen i midjan. Historien härstammar från Italien. På Rödabergsskolan har vi ett luciatåg i december. Åk 5 ansvarar för det. En tjej blir vald till lucia, pojkarna klär sig som stjärngossar eller tomtar och tjejer klär sig till tärnor. Detta hålls som en tradition på skolan i ljushallen runt den 13:e december.

Julavslutning: På julavslutningen samlas alla i ljushallen och uppe på balkongerna, både elever och vuxna kommer hit. Vi sjunger, tänder ljus och får besök av Rudolf med röda mulen tillsammans med tomten. Vi avslutar med flera julsånger!

Playback Show: Playback Show är en tradition här på vår skola. Skolan startade med det år 1990. När det är dags för playbackshow samlas alla elever och lärare i ljushallen. Föräldrar är också välkomna. Alla elever från 1 till årskurs 6 får uppträda om de vill. Man får uppträda ensam eller i en grupp. Eleverna som uppträder på playbackshow dansar och mimar till låtar som de själva har valt. De flesta elever tycker att playbackshow är roligt!

Talent Show: Talent Show är ett evenemang där eleverna har chans att framträda genom att sjunga eller spela ett instrumnet på riktigt. Det skiljer sig alltså från Playback Show där eleverna minar till låtar de tycker om.

Musikal: Elever har möjlighet att välja "Musikal" på sin EV-tid åk 7-9. I april brukar läsårets musikal spelas upp för skolans elever, lärare och föräldrar.

Leavers' Lunch: Då samlas alla nior och äter en längre lunch tillsammans med undervisande lärare och skolledning. Under lunchen hålls tal och ett och annat oväntat spex! Lunchen serveras av elever i åk 8.

Hagadagen: Dagen innan sommaravslutningen har vi alltid klassdag dvs elever och mentorer är tillsammans hela dagen. Vi börjar på Bellevueplan för den traditionella fotbollsmatchen mellan elever åk 9 mot lärarna. Sedan har vi picknick och övriga aktiviteter i Hagaparken tillsammans!

Sommaravslutning: Två samlingar; den tidigare är för F-6 och  den något senare är för 7-9 i ljushallen. Det kan variera men akutuell info finns alltid på startsidan och/eller i vår kalender. Sedan är det upp till mentorerna att bestämma ifall de träffar sina klasser innan den gemensamma cermonin eller efter den.