Händelsen i centrala Stockholm den 7 april

Hej alla föräldrar! 

Med anledning av den fruktansvärda händelsen på Drottninggatan i fredags vill jag bara kort berätta vad vi gör här på skolan. 

Vi har idag på morgonen (måndag 10 april) haft en avstämning med personalen som arbetar på fritids. Samtlig personal har också fått en mer omfattande nulägesinformation via sin mail. 

På fredagen stannade vi kvar och höll skolan öppen tills alla barn blivit hämtade och det hela fungerade väl. I ett sådan här läge blir det svårt både med telekommunikation och lokaltrafik. Det kan av många skäl kännas oroligt som förälder men ni kan lita på att så länge det finns barn så stannar vi. I något fall följde vi också med hem till porten. 

Barn liksom vuxna behöver i en sådan här situation mötas av lugn, trygghet och fakta. 

Det här är centralt för oss. Det är viktigt att vi är lyhörda och observanta, kan fånga upp frågor och också ställa konkreta frågor när det behövs. Vi avhåller oss från att spekulera. 

Det är också så vi kommer att förhålla oss framöver när vi möter era barn och er. 

Vi vet att det figurerar mycket otäcka bilder både på snapchat och i andra sociala medier som barnen kan ha tillgång till. Bland annat på den omkomna skolflickan. Sådan kan givetvis föda frågor. Frågor som föräldrar och vi på skolan behöver ta i. Ett mycket bra länktips från BRIS: https://www.bris.se/om-bris/aktuellt/sa-kan-du-prata-med-barn-om-handels...

För de av er som eventuell berörts av händelsen, antingen genom att vara på plats eller är anhöriga till drabbade, har Stockholms stad gett oss följande uppgifter: 

  • Allmänheten kan vända sig till krisstödscentrum på Hantverkargatan 3. Krisstödet nås dygnet runt krisstöd via telefon 08-508 40 000. 
  • Även Landstinget har en krisstödslinje som går att nå på 08-517 70 000 

Man kan givetvis vända sig till oss på expeditionen om man har frågor på tfn 08-508 44 800. 

Vi kan både hänvisa vidare och ta hand om frågeställningar. Efter påsk kommer också hela elevhälsoteamet att vara på plats då alla elever återkommer. 

Mina tankar går till de familjer som drabbats av stor sorg och till de svårt skadade med familjer som lever i ovisshet. 

Mina tankar går också till den styrka och gemenskap vi Stockholmare visat den senaste tiden. Vi viker inte ned oss för hot och terror. Vi tar armkrok, ställer upp för varandra och hjälps åt när det som bäst behövs. Så tänker vi här på Rödabergsskolan också. Våra barn och framtiden behöver det. 

Bästa hälsningar! 

Peter Lundström 

Rektor 

Dela:
Kategorier: