Skolans historia

Rödabergsskolan, uppe på berget i St Eriksparken, invigdes den 20 augusti 1953. Skolan hette då Vasastadens Kommunala Flickskola. Arkitekt var en mycket erfaren man - Paul Hedquist som faktiskt är grundare till ca 20 skolor i Stockholm, bl a Gärdesskolan, Fridhemsskolan och Bromma Gymnasium.

I byggnadsbeskrivningen om huset står det att " Skolan har ett högt och fritt läge och en vacker utsikt över Haga och Brunnsviken." Och det stämmer mycket väl!

Stora huset kallades för huvudbyggnaden. Senare planerade man att även bygga en aula där den lägre byggnaden Röde Orm ligger i dag samt en gymnastikbyggnad mot Ynglingagatan. Någon aula blev det aldrig och gymnastiksalen dröjde 40 år.

Klassrummen, som var 21 stycken, rymde klasser med mellan 35 och 40 flickor i åldrarna 13 till 18 år.

1968 upphörde flickskolan och det blev en grundskola med låg- och mellanstadium och tillhörde Matteus Rektorsområde. Då fick den namnet Rödabergsskolan.

Den stängdes 1972 och användes fram till 1984 som kontor för skolförvaltningen i Stockholm.

Men 1984 öppnades skolan igen och då började den nya tiden som har lett fram till vad den är i dag. Då flyttade nämligen tre internationella klasser in från Matteus.

1991 blev skolan sin egen och fick också samtidigt sin egen rektor. Två år senare stod tillbyggnaden Röde Orm klar med den gymnastiksal som planerats 40 år tidigare, men också med rum för de lägre klasserna och fritidshem.

Idag är Rödabergsskolan en väletablerad skola med sin engelsktalande profil - känd och med ett gott rykte över hela Stockholm och även angränsande kommuner.
En skola som vi alla är mycket stolta över!